Tartós szőrtelenítés – IPL

Tartós szőrtelenítés IPL

Berettyóújfalu High Care Kozmetika Tartós szőrtelenítés IPL Az egyes testtájékok szőrtelensége manapság nemcsak a nők, hanem a férfiak körében is egyre növekvő elvárás és fontos részét képezi a kulturált, esztétikus megjelenésnek. A hagyományos eljárások (borotválás, gyantázás, szőrtelenítő krémek stb.) hatékonyságának rövidsége, időigénye, eredménytelensége és szövődményei (erősebb szőrnövekedés, szőrtüszőgyulladás, stb.) miatt a háttérbe szorultak. A piac a tartós szőrtelenséget produkáló eszközök kifejlesztésére késztette a gyártókat. Elsőként az elektromos epiláló készülékek jelentek meg, amelyek igen sok panaszt és szövődményt okoztak, s ezek után jelentek meg a különböző lézerek: Alexandrit, Neodinium-YAG, Dióda, stb. (LASER=Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation=fényerősítés kényszerített fénykibocsátás útján). A lézerek fénye egyszínű, egyetlen hullámhosszon sugárzó elektromágneses hullámok, amelyek a fényelnyelődésre érzékeny szövetekben hoznak változást. Így a különböző mélységben más-más fényű lézerfénnyel lehet a ránctalanítást, pigmentfoltok eltávolítását, hajszálerek kezelését és a szőrtelenítést végezni. A lézer kiválóan alkalmas a tartós szőrtelenítés elérésére, de igen magas áruk miatt ezen a területen egyre inkább kiszorítják őket az intenzív fényimpulzus (IPL=Intense Pulse Light) elvén működő készülékek.

A bőr felszínének esztétikai kezelésére a széles hullámsávú fény, az IPL a tökéletes megoldás. Az IPL technológia több fizikai szempontból is eltér a lézertől. A legfőbb különbség az, hogy míg a lézer egy meghatározott hullámhosszon bocsátja ki a fényt, addig az IPL különböző hullámhosszok széles skáláját sorakoztatja fel, s szétszórt, nagy energia sűrűségű lökésekben – villanásokban – adja le szélesspektrumú fényét (560-tól 1200 nm-ig) 2-4mm mélységbe jut le a bőrön keresztül. Ez az eljárás sokrétűbb, fájdalommentes, rugalmasabb felhasználása ad lehetőséget a bőrtípustól és a test eltérő adottságú területeitől függően. Az egyéni különbségek szerint a szőrszál különbözhet színben, vastagságban, mélységben is. A kibocsátott fényenergia a szőrszál és szőrtüsző pigment (kromofób anyag, fényelnyelésre alkalmas, melanin) tartalmában elnyelődik, és alakul át hőenergiává, és un. fototermolízis révén a növekedési fázisban lévő szőrtüszők elpusztítja. A fényimpulzus speciálisan összetett a környező szövetekben azonban nem hevülnek fel, sértetlenek maradnak. Az IPL villanófénnyel az “anagén”, azaz növekedési fázisban lévő szőrszálakat tudják csak inaktiválni.

 • Anagen (növekedési fázis)- Ebben a fázisban a szőrszál és a szőrtüsző kapcsolata aktív, a növekedés, a melanin képződése fázisában van, tehát képes elnyelni a meghatározott hullámhosszú fényimpulzust eléri a szőrtüszőt is, és a keletkezett helyi hőhatásra (fototermolízis) elpusztítja a szőrszálat és a szőrtüszőt is.
 • Catogen (átmeneti fázis)- A szőrtüsző és a szőr kapcsolata megszakad, a tüsző sorvadni kezd, a sejtek szaporodása leáll. Tehát a fény nem tud elnyelődni a fényérzékeny melaninban, tehát nem hatékony a kezelés ebben a fázisban.
 • Telogen (nyugalmi fázis)- A szőr magasan helyezkedik a szőrcsatornában, várva a kilökődését, a kihullását. Tehát ebben a fázisban sem tud a fény eljutni a szőrtüszők tápláló régiójához, a kezelés ilyenkor sem hatásos. Testünk átlagos szőrtartalmának 20-30 %-a van egyszerre az úgynevezett az anagén, azaz “növekedési fázisban” a többi pihenő fázisban van és csak később kezelhető. Ezért kell a kezeléseket többször 4-8-szor, bizonyos időközönként (3-6 hetente) elvégezni. Ezek a számok igen eltérőek lehetnek egyénenként, hisz a szőrszálak vastagsága, színe, elhelyezkedése, a bőr színe is igen eltérő lehet egyénenként, ami meghatározza a szükséges kezelések számát.

Az IPL-lel végzett szőrtelenítés előnyei:

 • Hosszú távú, hatásos, tartós szőrtelenítést eredményez
 • Csökken a szőrtüsző gyulladásának előfordulása
 • Kiküszöböli a fertőzés lehetőségét
 • Gyors, biztonságos és fájdalommentes eljárás

Kezelés előtti teendők:

 • 4 héttel a kezelések megkezdése előtt ne gyantáztasson vagy csipesszel távolítsa el szőrzetét és ne használjon semmilyen epilláló berendezést. Kezelések közt csak borotválkozást javaslunk.
 • A hatékony szőrtelenítő kezeléshez 1 mm-e, vagy rövidebb látható szőrzet az ideális, ezért szőrnövekedésétől függően a kezelés előtt 1-2 nappal borotválja le a kezelendő területet.
 • A kezeléseket megelőző 3 héten belül ne napoztassa, szoláriumoztassa bőrét!
 • 2 héttel a kezelések előtt ne használjon önbarnító, fehérítő vagy szőrtelenítő krémet és bármit, ami irritálhatná bőrét (alkohol, szteroid kenőcs, stb.)!
 • A kezelés napján ne alkalmazzon kozmetikumot a kezelendő bőrfelületen, ideértve púdert, krémet, testápolót, vagy sminket.
Időtartam: 10-30 perc
Mellékhatás, szövődmény: Minimális kellemetlenség a kezelés során és helyi bőrmelegség érzés a kezelések során.
Ellenjavallat, kockázat: Nem megfelelő utókezelés ( fényvédelem!) esetén barna elszíneződés.
Gyógyulás: Kezelés utáni teendők: 

 • Korai bőr reakciókat (enyhe bőrpírt) ne kezeljük!
 • Ne napozzon, szoláriumozzon!
 • 1 – 2 napig feltétlenül kerüljön mindent, ami irritálhatná bőrét, mint meleg víz, klóros vizű uszoda, krémek, borotválkozás utáni arcszesz, alkoholos kozmetikumok, stb!
Eredmény: Mind a lézer, mind az IPL bizonyította, hogy alkalmas tartós eredmények elérésére fájdalom és komplikáció nélkül.
Érzéstelenítés: Egyáltalán nem igényel
Ellátás: Ambulánsan

tartos szortelenites 2
ElötteUtánna

Arcon lévő vérerek, seprűvénák, kezelési lehetőségei IPL

A visszerek, seprűvénák megjelenése sajnos nem csak a negyvenen túliak problémája, sok esetben a huszonéveseket is érinti, sőt bizonyos érelváltozások (haemangioma, tűzfolt) újszülöttek bőrén is előfordulnak. A genetikai hajlam mellett az elhízás, a fogamzásgátló tabletták szedése, és az egészségtelen, mozgáshiányos életmód is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kezdetben ártalmatlannak tűnő seprűvénákból fájdalmas visszérbetegség alakuljon ki, ezért az értágulatok megszüntetése prevenciós jelentőséggel bír.

Fényterápia, IPL

Az IPL berendezések széles választékában megtalálhatóak olyan kezelőfejjel rendelkező készülékek is, amelyek kozmetikusok számára is lehetőséget adnak a hajszálerek, seprűvénák 
eltávolítására. A széles spektrumú, pulzáló fényenergia pontos beállítása után biztonságosan kezelhetőek vele nem csak a lábon, hanem a test más felületein (nyakon, mellkason, kezeken) 
jelentkező érelváltozások is. A kezelés során a bőrön keresztül bejutó fényenergiát az oxyhemoglobin elnyeli, és a keletkezett helyi hő hatásra bekövetkezik a fotokoaguláció, majd a kezelt érszakasz összezáródik. A sűrűn elágazó és az 1 mm vastagságot meghaladó seprűvénák többszöri kezelést igényelnek a teljes hatás eléréséhez.

 

Seprűvénás láb IPL kezelés előtt és után:
High Care berettyóújfalu kozmetika seprűvénák

 

Fotorejuvenáció IPL

Az emberi álmokat utolérte a technika. A kozmetológia olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel úgy érhető el látványos javulás, szépülés, hogy nem kell kórházba menni, kés alá feküdni, nem kell a napi tevékenységet abbahagyni. A bőrfiatalodás fokozatos, ugyanakkor látványos.A fotorejuvenáció

Fokozatos, több lépésből álló, építő jellegű folyamat, mely szó szerint fénybesugárzással történő komplex (a bőr több rétegére kiterjedő) bőrfiatalítást jelent. A fény nagy energia sűrűségű, lézer technológiával előállított fény az arra fogékony (szőrtüsző, ér, pigmentfolt, stb) szövetekben elnyelődik és szétroncsolja a pigment (melanin) tartalmú sejteket, valamint aktiválja a kollagén és elasztin rostokat. Hatása a szelektív fototermolízis.

A hagyományos lézer állandó fényénél csak a fény elnyelődésére fogékony (melanin tartalmú) szövetben történik változás: a pontosan kijelölt biológiai célpont termikusan tönkretehető. Külön lézer fényt kell használni a szőrtelenítéshez, a ránctalanításhoz, és külön fényt a kis erek, pigmentfoltok stb. eltávolításához. A 90-es években forgalomba hozott

IPL (Intense Pulse Light)

készülékek nagy energia sűrűségű, lökésekben – villanásokban – leadott, nem koherens fényt bocsájtanak ki, amelynek egyik felhasználási területe a fotorejuvenáció. A széles spektrumú fénnyel (560-tól 1200 nm-ig) működő IPL az első és egyetlen olyan bőrfiatalító orvosi beavatkozás, mely a bőrfelületet komplexen kezeli.

Időtartam: A kezelt terület nagyságától függően változó (15-45 perc)
Mellékhatás, szövődmény: Minimális égő fájdalom, bőrpír, amely a kezelés után néhány órával megszűnik.
Ellenjavallat, kockázat: Nincs
Gyógyulás: Az első beavatkozás után egy nyugodt, kipihent arcbőrt ad a felületes, apró ráncok eltűnésével, mely ahhoz hasonlatos, mint aki hetente jár kozmetikába és a legfinomabb kozmetikumokkal kap teljes kezelést. A kezlés után azonban ajánlott bőr erős hidratálása. A barna lencsefoltok megfeketednek, egy héten belül nyomtalanul eltűnnek, néhol apró barna csíkok jelentkeznek. A második-harmadik kezelés után a kis erek is kezdenek eltűnni, a pigment foltok (chloasma) a kezdeti színi erősödés után halványulnak. A 4-6 kezelésből álló kúra végén, 3-4 hónap után a páciens arcbőre olyan bőrterületéhez lesz hasonlatos, mely nem kapott az élete folyamán környezeti sugárzást. Az elasztikus rostok újra termelődése kb. 4-6 hónap után teljesedik ki, s az arc látványosan simává válik. A kúra alatt nyugodtan használhat sminket, járhat kozmetikába, használhat hidratáló készítményeket.
Eredmény: Éveket fiatalodhat, úgy hogy a kezelés után közvetlenül a napi tevékenységét folytathatja. Az IPL technika forradalmasítja a kozmelológiai fiatalítást, “visszaforgatja az idő kerekét”. A változás fokozatosan következik be, környezete nem vesz észre radikális elváltozásokat. Az indikációban leírt elváltozások 50-75%-ban tűnnek el.
Érzéstelenítés: Nem igényel
Ellátás: Ambulánsan

Fénnyel történő bőrfiatalítás

High Care berettyóújfalu kozmetika Fénnyel történő bőrfiatalításseprűvénák
ElötteUtánna

Rosacea érelváltozás kezelése

High Care berettyóújfalu kozmetika Rosacea érelváltozás kezelése
ElötteUtánna

Pigmentált bőrelváltozások

High Care berettyóújfalu kozmetika Pigmentált bőrelváltozások
ElötteUtánna

High Care berettyóújfalu kozmetika Pigmentált bőrelváltozások
ElötteUtánna